Rmai D0akan Bila Plawak EbbyYus Britahu Nak Brehat. Rpanya DahSmpai Thap Lima SakltBliau

Rmai D0akan Bila Plawak EbbyYus Britahu Nak Brehat. Rpanya DahSmpai Thap Lima SakltBliau

Kuala Lumpur – Pelawak dan pelakon Ebby Yus, 57, kini terpaksa berehat seketika selepas dimasukkan ke h.ospital selama dua minggu untuk r.awatan, bulan lalu.

Ebby atau nama sebenarnya Muhammad Yunus Abdul Rashid yang sebelum ini mempunyai m.asalah jantung dan buah pinggang berkata, dia perlukan rehat untuk seketika dan tidak boleh terlalu aktif bekerja lagi a.kibat p.enyakit dihidapi.

Sekadar info, beliau paling diingati dengan peranan beliau dalam siri sitkom televisyen Simpang Tiga. Kini, beliau terlibat dalam pelbagai drama, pementasan teater dan filem tempatan, terutamanya di stesen televisyen RTM.

Dah Tahap Lima

Pada mulanya hanya terp.elecok kaki kanan semasa nak keluar rumah bagi menghadiri satu majlis alumni sekolah kerana saya dipilih sebagai pengacara pada 26 September lalu. Jadi, sebab dah janji dan saya juga s.alah seorang alumni, kenalah tunaikan.

Tapi, s.akitnya kaki itu jangan cakaplah, memang tak boleh nak tahan pun. Tapi, saya teruskan bekerja sampailah tak boleh jalan dan masuk h.ospital untuk rawatan.

Jadi, tersangkutlah semula dengan m.asalah jantung dan buah pinggang. Malah, saya hampir nak kena buat d.ialisis sebab buah pinggang r.osak di tahap lima,” katanya.

Ebby Yus berkata, bagaimanapun kini dia amat menjaga kesihatan diri dan perlu menjalani pemeriksaan berkala di h.ospital mengikut temujanji dibuat doktor.

Katanya, dua minggu lagi dia akan ke H.ospital Kuala Lumpur HKL bagi pemeriksaan jantung dan buah pinggang.

Ditanya pula mengenai rumah baharunya, Ebby berkata, kediaman pemberian k.erajaan yang dibina di tapak asal rumahnya yang mu.snah dih.anyutkan banjir di Kampung Paya Lebar, Hulu Langat pada Disember tahun lalu, sudah siap sepenuhnya dan mendapat kunci.

Alhamdulillah, rumah baharu saya dah lama siap dan sudah dua bulan dapat kunci. Tapi, saya masih tak dapat masuk lagi ke rumah itu kerana kerja-kerja p.emulihan sungai dan pembinaan jambatan belum siap.

Saya pun tak fikir lagi sama ada nak buat ubah suai dalam rumah itu kerana masih tr.auma dengan kejadian b.anjir yang lalu. Lagipun, sekarang dah musim hujan dan ada kawasan lain mengalami b.anjir lagi. Jadi, saya bimbang nak cantikkan rumah.

“Biarlah dulu dan saya tak mahu fikir pun mengenai nak buat ubah suai. Saya pun nak kena sihatkan badan. Masuk duduk di rumah itu pun belum berpeluang lagi, masih kena tunggu semua kerja-kerja dibuat selesai,” katanya.

Terdahulu, Ebby difahamkan menerima sumbangan k.erajaan berbentuk rumah mesra rakyat bernilai RM 56,000 yang dibina di tapak asal rumahnya yang m.usnah diha.nyutkan b.anjir di Hulu Langat, sebelum ini.

Kredit : HM/FB

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*