Sanggup Berhujan, Viral Abang Ni Cangkul Parit Kecil, Bantu Alir Air Dari Jalan Raya, Dipuji Ramai

Sanggup Berhujan, Viral Abang Ni Cangkul Parit Kecil, Bantu Alir Air Dari Jalan Raya, Dipuji Ramai

Rakyat Malaysia, tidak dinafikan memang terkenal dengan nilai-nilai murni yang tinggi serta hati yang baik. Kita sesekali tidak akan teragak-agak untuk menghulurkan bantuan pada yang memerlukan atau berbakti pada masyarakat sekiranya diminta.
Banyak kisah ini tersebar luas menerusi media sosial dan salah satunya adalah usaha Misi Rakyat menyediakan tabung bantuan kepada keluarga mangsa penghantar makanan yang maut dan cedera parah selepas dalam kemalangan tempoh hari.

Terbaru, turut tersebar di media sosial tindakan seorang lelaki menggali saluran di pinggir lebuhraya untuk dijadikan longkang bagi mengalir keluar air yang bertakung di atas jalan.

Menerusi video tersebut, lelaki itu menggunakan cangkul untuk membuat satu parit kecil yang menghubungkan jalan raya itu dengan longkang besar yang berada di tengah-tengah jalan yang memisahkan antara dua hala itu.

Difahamkan juga, ketika itu hujang sedang turun dan lelaki tersebut dilihat begitu fokus bagi menyelesaikan kerjanya untuk memastikan pengguna jalan tidak berdepan dengan sebarang masalah.

LIHAT VIDEO DISINI

Atas usahanya itu, kamera turut merakam air di atas jalan dapat mengalir ke longkang besar dengan lebih mudah selepas lelaki tersebut membentuk laluan khas saliran air menggunakan cangkul.

Apa kata netizen
Meneliti ruangan komen, rata-rata netizen memuji tindakan lelaki tersebut dan dianggap telah memudahkan orang ramai. Jom lihat apa yang orang awam katakan menerusi tangkap layar yang telah kami sertakan di bawah.

“Terbaik, memudahkan urusan orang…”

“Besarnya pahala dia….”

“Semoga Allah yang membalasnya…”

Sesungguhnya, besar jasa abang tersebut kepada masyarakat. Syabas dan tahniah, hanya Tuhan saja yang mampu membalasnya.

Sumber: JuharMarinkha (TikTok)Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*