Phon D0a Orang Rmai. Jntung Pelakn EbbyYus Dah TakKuat, Ini Keadaan Trkini Bliau BuatPminat Rlsau

Phon D0a Orang Rmai. Jntung Pelakn EbbyYus Dah TakKuat, Ini Keadaan Trkini Bliau BuatPminat Rlsau

Kuala Lumpur – Pelawak dan pelakon, Ebby Yus, 58, berharap agar dia tidak menjalani r.awatan dialisis berikutan keadaan buah pinggang yang r.osak, selain tahap kekuatan jantungnya kini tinggal kira-kira 27 peratus saja.

Ebby atau nama sebenarnya, Muhammad Yunus Abdul Rashid ketika dihubungi berkata, keadaan kes.ihatannya sekarang di bawah pemantauan lanjut doktor selepas dimasukkan ke H.ospital Kuala Lumpur lebih seminggu pada awal Februari lalu.

Tahap kekuatan jantung saya memang dah tinggal 27 peratus. Sekarang pun saya dah balik ke rumah dan perlu menjaga keadaan kes.ihatan diri sebelum menjalani pemeriksaan semula di h.ospital bulan depan.

Ebby Yus Harap Tidak Kena Dialisis

Pemeriksaan itu untuk memastikan saya perlu mulakan dialisis atau tidak. Tapi, doktor dah minta saya bersiap sedia.

“Kalau boleh, saya sebenarnya tak mahu buat dialisis. Tapi, tak tahulah sebab semua bergantung pada keputusan pemeriksaan doktor. Cuma, di rumah kini saya kurangkan minum air sebanyak 500 mililiter sehari. Saya memang kena kawal minum air sebab m.asalah buah pinggang ini,” katanya.

Mengulas keadaan kes.ihatannya sehingga dimasukkan ke ho.spital, Ebby berkata, badannya memb.engkak akibat dipenuhi air kerana buah pinggang tidak mampu memproses air keluar dari badan sehingga menyebabkan sesak nafas.

Sepanjang lebih seminggu di HKL, ada beberapa hari saya dipantau di Unit R.awatan Rapi. Ia berikutan ma.salah jantung dan buah pinggang selain turut dikesan mempunyai m.asalah saraf dan p.rostat juga.

“T.ubuh saya terlalu lemah sehingga tidak mampu berjalan dan sesak nafas sehingga terpaksa meminta rakan segera menghantar ke HKL. Selama di h.ospital, doktor ada tebuk untuk keluarkan air dalam badan,” katanya.

Ebby berkata, dia tetap melihat positif terhadap ujian kes.ihatan dialaminya kini.

Katanya, dia akan berusaha menjaga kes.ihatan sebaik mungkin dan berterima kasih kepada semua yang mendoakan dirinya.

Kredit : HM/IG

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*