Mak cik datang majlis perkahwinan hanya untuk tapau makanan sebelum tetamu lain sempat menjamahnya

Mak cik datang majlis perkahwinan hanya untuk tapau makanan sebelum tetamu lain sempat menjamahnya

Perkahwinan berfungsi untuk meraikan penyatuan pasangan pengantin serta kedua belah pihak keluarga mereka dengan jemputan kepada jiran dan rakan untuk mendapat restu.

Walau bagaimanapun, nampaknya akan ada sahaja berlaku drama untuk diingati semasa majlis perkahwinan berlangsung.

Baru-baru ini, seorang lelaki dari Jiangxi di China bernama Song, memuat naik satu video di platform Douyin apabila dia berkongsi insiden yang berlaku semasa majlis perkahwinan yang dihadirinya.

Dikatakan lelaki itu pergi mengambil semangkuk nasi ketika lauk pauk sedang dihidangkan dan apabila kembali ke mejanya, dia melihat mak cik-mak cik dari meja yang sama telah mengeluarkan beg plastik merah dan menapau semua makanan. Apabila dia duduk, hanya tinggal 1 atau 2 hidangan sahaja.

Menurut Song, ketika kembali ke meja, dia terkejut melihat hidangan makan malam itu sudah hampir licin sebelum dia sempat menjamahnya.

Salah seorang mak cik memberitahu yang lain bahawa lelaki itu belum makan lagi tetapi Song berkata tidak mengapa kerana dia sudah hilang selera makan.

Jadi, akhirnya dia terpaksa pulang ke rumah untuk makan mi segera walaupun sudah memberi sumbangan kepada pengantin baru. Song juga memerhatikan meja-meja lain baru sahaja memulakan jamuan mereka sedangkan hidangan di mejanya telah berakhir ekoran kerakusan segelintir manusia.

Ramai yang memberi komen di Douyin bahawa makanan di majlis perkahwinan hanya boleh diambil apabila semua tetamu sudah selesai makan.

“Memang tidak mengapa sebenarnya untuk tapau tetapi sekurang-kurangnya tunggulah semua orang telah menghabiskan makanan mereka terlebih dahulu..”

“Kami tidak mempunyai amalan ini di Sichuan. Walaupun tuan rumah meminta kami untuk tapau, saya akan berasa terlalu malu untuk melakukannya.”

“Mak cik-mak cik ini bukan datang untuk makan tetapi untuk tapau!”

Mungkin boleh mengambil makanan dalam majlis untuk mengelakkan pembaziran makanan tetapi kita perlu beringat untuk menghormati tetamu lain juga, serta menunggu untuk mendapatkan keizinan daripada tuan rumah terlebih dahulu.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Himpunan Doa Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*